А ви знаєте, що насправді сорт Мокка не існує? Тобто не існує таких кавових плантацій, які б були розміщені в місцевості Мокка. Бо Mocha – це єменський порт, а кава не росте на березі моря – вона росте у горах. “Мокка” – маркетингова назва, пов’язана з легендою про Ємен як другу батьківщину кави. Саме з Ємена кава як напій поширилася світом. І сталося це одного ясного ранку у XVI сторіччі. Втомлені моряки з європейського судна (якій саме країні воно належало, історія не повідомляє) спробували в порту Mocha химерний напій темного кольору, який подвоював енергію та надавав сили. Отож присутність в назві кави слова “Мокка” означає лише, що це арабіка-аристократка, 100% чиста за походженням.
Сортів в Ємені більше десяти. А сорт Матарі є найвпізнаванішим, і росте він на півночі гірського району Beni Mattari. Аромат цієї кави вишуканий, а смак – ніжний, але насичений, ледь солодкуватий і пряно-фруктовий, з пікантним винним присмаком і довгим післясмаком. Особливо смачною є Мокка, приготована у гейзерній кавоварці.
Цікаво, що у Ємені каву й досі вирощують та обробляють найдавнішим способом. Паростки з теплиці пересаджуються на багатоярусні плантації. Плантації поливають, бо в Ємені не вистачає дощів. І саме тому це одне з небагатьох місць на планеті, де кавові ягоди традиційно висушують на сонці, а потім збирають вручну. І не використовують хімікатів, отож це винятково екологічна кава.
До речі, справжня єменська арабіка Мокка Матарі вирізняється невеликим розміром зерна і неправильною його формою. Якщо вам пропонують арабіку з великим та гарним зерном та видають її за єменську – це підробка.