Додати відгук

провулок Тараса Шевченка, 3 - (044) 270-65-05
вул. Григорія Сковороди, 5 - (044) 425-38-45

провулок Тараса Шевченка, 3
(044) 270-65-05

Пн: з 11:00 до 22:00 Вт - Пт: з 10:00 до 22:00 Сб - Нед: з 10:00 до 22:00

вул. Григорія Сковороди, 5
(044) 425-38-45

Пн: з 11:00 до 22:00 Вт - Пт: з 09:00 до 22:00 Сб - Нед: з 10:00 до 22:00

Такi рiзнi сестри. Арабiка i робуста

Кофе в зернах

Люди, що пьють каву, розподiляються на вибагливих гурманiв й тих, кому загалом все одно, з чого зварений напiй “бадьорого ранку”. Першим про рiзницю мiж арабiкою та робустою вiдомо усе. Тому нашgal3а стаття – для пересічних каволюбiв, яким вона, можливо, допоможе покращити якiсть ранкової кави.

Icнує багато рiзновидiв кавового дерева. Але лише три з них можуть зацікавити шанувальникiв кави – арабiка, робуста (канефора) i лiберiка. Зерна ліберіки майже не зустрічаються у вільному продажу, тому найчастіше суперечки точаться навколо арабіки та робусти – яка з них смачніша та краща.

І не кажіть, що про смаки не сперечаються. Ще й як сперечаються, щоправда, також дають сказати слово й супернику.  Мешканці Львова, наприклад, не люблять примхливу аристократичну арабіку, їм подобається сила та кавова міць – бо з легкої руки Кульчицького вони звикли до напою по-турецьки, з гірчинкою та високою пінкою, яка з чистої арабіки не виходить.kulchitskiy-v-vene

І все ж таки в світі  більше прихильників арабіки, нехай вона є примхливою та не дешевою –  ця дама варта того.

Арабіка

Кавові плантації по всьому світові розрослися з деревця, яке вивіз (точніше викрав) один винахідливий купець. Арабіка – дерево примхливе, не надто щедре на врожаї, хворобливе та вразливе, як справжня аристократка, до того ж і зерно її на вигляд – зовсім не бездоганне. Проте смак! Експерти з захватом перелічують відмінності різних сортів арабіки, яких безліч, і  найкращі з них, на наш погляд, є в нашому магазині. Ми також варимо каву. 🙂 Наші завсідники не переплутають, який саме сорт матеріалізувався в гейзерній кавоварці, навіть якщо мизбережемо це в таємниці. Дуже скоро ви теж зможете безпомилково розрізняти їх.

Робуста

Це різновид сорту канефора, конголезької кави. Слово “робуста” перекладається як “стійка” – це життєлюбні, сильні та здорові дерева. Розводити їх стали після випадку, коли через хворобу  загинула  більша частина плантаціонної арабіки.  Так відбулося на Шрі-Ланці в кінці XIX сторіччя.  Робуста має народну життєву силу, жагу життя – тому її зерно таке велике і гарне, а аромат – сильний. На жаль, занадто сильний.  Ця сила виливається в різкий гіркуватий смак, який багато хто з експертів вважає “резиновим”. Але існує декілька сортів, які мають більше переваг, ніж недоліків – Індія Cerry, цей сорт в зернах продається в нашому магазині.

Индия Черри

Індія Чері

Арабіка прекрасна,  але її мало і вона дорого коштує. Робуста – міцна,  трохи брутальна, але дешевша.  Тому  більшість світових кавових марок займаються виробництвом блендів: тобто змішують коштовні й вишукані сорти з дешевшими, але ароматнішими. Це, звісно, розважливо. Але ми обожнюємо арабіку, цінуємо і плекаємо її, як диво-дитинку, і хоча ми теж маємо фірмовий бленд “Каффа”, він скомпонований з найкращих сортів арабіки, де переваги одного сорту гармонійно доповнюють переваги інших. З яких сортів кави ми його готуємо, не скажемо. Це секрет. Фірми.

Гейзерные кофеварки. Театр кофе Каффа

Гейзерні кавоварки. Театр кави Каффа

Меню

Kaffa

«Каффа» — это бренд, который объединяет небольшую сеть киевских кофеен.

kaffa
переулок Тараса Шевченко, 3 (044) 270-65-05
ул. Григория Сковороды, 5 (044) 425-38-45