Додати відгук

Какое ваше полное имя?
Какой ваш адрес электронной почты?
Что вы о нас думаете?

провулок Тараса Шевченка, 3
(044) 270-65-05

Пн: з 11:00 до 21:00 Вт - Пт: з 10:00 до 21:00 Сб - Нед: з 10:00 до 21:00

вул. Григорія Сковороди, 5
(044) 425-38-45

Пн: з 11:00 до 21:00 Вт - Пт: з 09:00 до 21:00 Сб - Нед: з 10:00 до 21:00

провулок Тараса Шевченка, 3
(044) 270-65-05

Пн: з 11:00 до 21:00 Вт - Пт: з 10:00 до 21:00 Сб - Нед: з 10:00 до 21:00

вул. Григорія Сковороди, 5
(044) 425-38-45

Пн: з 11:00 до 21:00 Вт - Пт: з 09:00 до 21:00 Сб - Нед: з 10:00 до 21:00

Десерти світу: Панфорте, різдвяний хліб

Панфорте – запашний смаколик, який традиційно готують до Різдва в Італії.

В перекладі з італійського panforte означає “міцний пиріг”. Назва лише підкреслює сильний пряний аромат спецій, що додаються до десерту.  До того ж панфорте – пісний смаколик. Його готують задовго до Різдва і зберігають впродовж зимових свят у скляних слоїках.

Хто вперше приготував пряний десерт, не відомо. Проте одна з легенд відносить його винахід до періоду осади Сієни флорентійцями (за часів гострого протистояння республік). Авторство ж віддає одній з черниць Сієнського монастиря. Вигадлива монашка приготувала пряний хліб задля підтримки сил втомлених  захисників.  Ніби з того часу панфорте і називають “Сієнським пирогом” .

Панфорте готують з фініків та інжиру, додають цілі горішки – найчастіше, мигдалю та фундуку, поливають медом, посипають розкішним букетом  східних прянощів та перцем. Прянощі за часів Сієнської республіки вважались найкращим стимулюючим засобом, а запашний перець – здатним відігнати будь-яку хворобу. Саме тому італійські солодощі часто називають “перченим хлібом”, або panpepato. В наш парфорте замість перцю ми додаємо імбир.

Наприкінці 14 сторіччя до ароматних та поживних солодощів принадились венеційці. З їх легкої руки вся Італія визнала панфорте святковим десертом і заходилася готувати його до Різдва. “Сієнським пирогом” навіть платили церковну данину монастирям.

Можливо, саме тоді й народилась друга легенда про панфорте – різдвяна. Згідно цієї версії, маленький  хлопчик-пастушок приніс новонародженому Христу шматочок хлібця та горішок, які вмить перетворилися на солодкий і ароматний панфорте.

Наш пісний “різдвяний хліб” ми готуємо з інжиру і кураги, з цілими горішками фундуку і мигдалю, приправляємо ароматними прянощами, медом та імбиром.

Італійці вважають панфорте ідеальною парою до справжньої міцної кави.

Ми також пропонуємо замовити пряний смаколик до горнятка ароматної арабіки, в джезві, гейзері чи кавоварці френч пресс.

Kaffa

«Каффа» — это бренд, который объединяет небольшую сеть киевских кофеен.

kaffa
переулок Тараса Шевченко, 3 (044) 270-65-05
ул. Григория Сковороды, 5 (044) 425-38-45