Чи смакує вам брауні? Нам дуже! Тому сьогодні ми трохи розповімо про історію шоколадного тістечка, аби і вас перетворити на щирих прихильників цього десерту. 🙂
“Мама” Берта Палмер
Брауні (шоколадний пиріг, що нарізають порційними кубиками) – винахід американської кухні. Відомим його зробила Берта Палмер. Одна з засновниць Чиказького жіночого клубу і, як сказали би зараз, відома селебріті. Її чоловікові, що був набагато старшим за Берту і на початку кар’єри торгував жіночою галантереєю, належав найбільший готель у Чикаго, “Палмер-Хауз”.
У 1893 році у Чикаго мала відбутися Всесвітня виставка. І Берта зробила все можливе, аби її учасники запам’ятали не лише Чикаго і розкішний готель її чоловіка, але й чарівність та енергію американських дамі. Саме для відвідувачок “Жіночого павільйону” Берта замовила у шеф-кухаря готелю пиріг, який легко нарізати порційними шматочками і зручно їсти з коробок. Так на світ з’явився шоколадний десерт, який назвали просто – “брауні”, тобто коричневий. Покритий абрикосовим джемом та посипаний горішками.
А вже через три роки рецепт брауні був надрукований в кулінарній книзі Фанні Фармер. Відома куховарка з Бостону пропонувала готувати цей пиріг з цукрової патоки – меляси.
Шоколад + солона карамель
У XX сторіччі брауні набув шаленої популярності у американських домогосподарок, оскільки це смачний, швидкий у приготуванні і дуже простий десерт.
Шоколадний брауні за оригінальним рецептом досі готують у “Палмер-Хауз”. Але це невигадливе тістечко допускає масу можливостей фантазувати з інгредієнтами та начинкою.
Саме так і зробив відомий британський шеф-кухар Джеймі Олівер, коли спробував поєднати в американському десерті шоколад і солону карамель.
Чи любите ви брауні? А брауні з солоною карамеллю? Якщо навіть не куштували, саме час зазирнути до нас на горнятко кави з цим неймовірно смачним та незвичайним десертом, який ми приготували за мотивами рецепту “голого кухаря” Джеймі. 🙂