Австралія Скайбері – найвідоміший австралійський сорт кави, який вирощують на півночі штату Квінсленд на висоті 500 м над рівнем моря – що, виявляється, цілком достатньо для довершеного смаку.
Австралія – континент не надто придатний для вирощування кави. Багато хто з місцевих фермерів мріяв вирощувати примхливу арабіку, розпочинав справу, але зазнавав поразки. Вижило лише декілька ферм. Одна з них – відома “Скайбері”, сімейна ферма, працівники якої докладають титанічних зусиль, аби зберегти кавові плантації. Їх вибір – це автоматизація, крапельний полив і повна відсутність інсектицидів. Тобто це не лише якісна, смачна, ароматна, але й екологічно чиста арабка – нащадокзнаменитої ямайської BlueMountain, яку завезли сюди в 70-х роках минулого сторіччя. Окрім кави на фермі вирощують ще банани та папайю. Кавові дерева ростуть у приємному затінку, а ягоди набувають фруктового смаку 🙂 Головною проблемою місцевої арабіки є кенгуру, які залюбки об’їдають кавові дерева.
Ферма “Скайбері” підіймає вітрила
Звісно, в таких нелегких умовах вдається збирати лише невеличкі врожаї, але це тільки додає цінності цій рідкісній арабіці. Їй властивий карамельний аромат, м’який смак без гіркоти з довгим шоколадним і фруктовим присмаком.Спробуйте, і, можливо, вона стане вашим улюбленим сортом.
Цікаво, що через плантації ферми “Скайбері” пролягає путь одного з турів австралійської велогонки Crocodile–trophy, переможці якого отримують як приз знамениту арабіку Skybury.