Бурунді – “земля народу рунді”, як перекладається назва цієї країни – невеличка держава, затиснута між Танзанією і Руандою. Довгий час Бурунді була колонією Бельгії. А після довгоочікуваного звільнення не мала спокою, її розривали міжетнічні війни, вона пережила два геноциди і велику кількість переворотів. Зараз населення Бурунді, нещадно бідне та витоптане, нарешті отримало перепочинок. А світ – можливість спробувати особливу кави, яку тут вирощують.
Ідеальний баланс
Перші саджанці арабіки виду червоний бурбон в Бурунді завезли бельгійці-колонізатори. Але зерна впали на родючу землю.
Зважайте самі. Клімат, ніби створений саме для кави: достатньо вологий і сонячний. Гірське плато, де можна вирощувати каву на різній висоті над рівнем моря. Багата на мінерал вулканічні землі. Відсутність хімікатів і машин – переважно через граничну бідність населення.
Численні фермерські господарства (а таких в Бурунді, за підрахунками Всесвітнього банку, близько 800 тисяч) доводиться плекати примхливу арабіку тільки вручну. Що каві лише на користь.
Кава, яка практично вся іде на експорт, експерти цінують за насичений, чистий і солодкуватий смак, що властивий арабіці бурбон, і ніжні фруктові відтінки.
Лот для “Досконалої чашки”
Географічно Бурунді не має виходу до моря, а відсутність залізничного сполучення та доріг ускладнює торгівлю зі всім світом. Саме тому про цей цікавий сорт весь світ дізнався не відразу, але вже встиг його полюбити. особливо за яскраві нотки вишні, шоколаду і тростинного цукру.
У 2012 році світова кавова спільнота запропонувала країні взяти участь в аукціоні “Чашка досконалості”.