Люди, що пьють каву, розподiляються на вибагливих гурманiв й тих, кому загалом все одно, з чого зварений напiй “бадьорого ранку”. Першим про рiзницю мiж арабiкою та робустою вiдомо усе. Тому наша стаття – для пересічних каволюбiв, яким вона, можливо, допоможе покращити якiсть ранкової кави.
Icнує багато рiзновидiв кавового дерева. Але лише три з них можуть зацікавити шанувальникiв кави – арабiка, робуста (канефора) i лiберiка. Зерна ліберіки майже не зустрічаються у вільному продажу, тому найчастіше суперечки точаться навколо арабіки та робусти – яка з них смачніша та краща.
І не кажіть, що про смаки не сперечаються. Ще й як сперечаються, щоправда, також дають сказати слово й супернику. Мешканці Львова, наприклад, не люблять примхливу аристократичну арабіку, їм подобається сила та кавова міць – бо з легкої руки Кульчицького вони звикли до напою по-турецьки, з гірчинкою та високою пінкою, яка з чистої арабіки не виходить.
І все ж таки в світі більше прихильників арабіки, нехай вона є примхливою та не дешевою – ця дама варта того.
Арабіка
Кавові плантації по всьому світові розрослися з деревця, яке вивіз (точніше викрав) один винахідливий купець. Арабіка – дерево примхливе, не надто щедре на врожаї, хворобливе та вразливе, як справжня аристократка, до того ж і зерно її на вигляд – зовсім не бездоганне. Проте смак! Експерти з захватом перелічують відмінності різних сортів арабіки, яких безліч, і найкращі з них, на наш погляд, є в нашому магазині. Ми також варимо каву. 🙂 Наші завсідники не переплутають, який саме сорт матеріалізувався в гейзерній кавоварці, навіть якщо мизбережемо це в таємниці. Дуже скоро ви теж зможете безпомилково розрізняти їх.
Робуста
Це різновид сорту канефора, конголезької кави. Слово “робуста” перекладається як “стійка” – це життєлюбні, сильні та здорові дерева. Розводити їх стали після випадку, коли через хворобу загинула більша частина плантаціонної арабіки. Так відбулося на Шрі-Ланці в кінці XIX сторіччя. Робуста має народну життєву силу, жагу життя – тому її зерно таке велике і гарне, а аромат – сильний. На жаль, занадто сильний. Ця сила виливається в різкий гіркуватий смак, який багато хто з експертів вважає “резиновим”. Але існує декілька сортів, які мають більше переваг, ніж недоліків – Індія Cerry, цей сорт в зернах продається в нашому магазині.
Індія Чері
Арабіка прекрасна, але її мало і вона дорого коштує. Робуста – міцна, трохи брутальна, але дешевша. Тому більшість світових кавових марок займаються виробництвом блендів: тобто змішують коштовні й вишукані сорти з дешевшими, але ароматнішими. Це, звісно, розважливо. Але ми обожнюємо арабіку, цінуємо і плекаємо її, як диво-дитинку, і хоча ми теж маємо фірмовий бленд “Каффа”, він скомпонований з найкращих сортів арабіки, де переваги одного сорту гармонійно доповнюють переваги інших. З яких сортів кави ми його готуємо, не скажемо. Це секрет. Фірми.