Панфорте – запашний смаколик, який традиційно готують до Різдва в Італії.
В перекладі з італійського panforte означає “міцний пиріг”. Назва лише підкреслює сильний пряний аромат спецій, що додаються до десерту. До того ж панфорте – пісний смаколик. Його готують задовго до Різдва і зберігають впродовж зимових свят у скляних слоїках.
Хто вперше приготував пряний десерт, не відомо. Проте одна з легенд відносить його винахід до періоду осади Сієни флорентійцями (за часів гострого протистояння республік). Авторство ж віддає одній з черниць Сієнського монастиря. Вигадлива монашка приготувала пряний хліб задля підтримки сил втомлених захисників. Ніби з того часу панфорте і називають “Сієнським пирогом” .
Панфорте готують з фініків та інжиру, додають цілі горішки – найчастіше, мигдалю та фундуку, поливають медом, посипають розкішним букетом східних прянощів та перцем. Прянощі за часів Сієнської республіки вважались найкращим стимулюючим засобом, а запашний перець – здатним відігнати будь-яку хворобу. Саме тому італійські солодощі часто називають “перченим хлібом”, або panpepato. В наш парфорте замість перцю ми додаємо імбир.
Наприкінці 14 сторіччя до ароматних та поживних солодощів принадились венеційці. З їх легкої руки вся Італія визнала панфорте святковим десертом і заходилася готувати його до Різдва. “Сієнським пирогом” навіть платили церковну данину монастирям.
Можливо, саме тоді й народилась друга легенда про панфорте – різдвяна. Згідно цієї версії, маленький хлопчик-пастушок приніс новонародженому Христу шматочок хлібця та горішок, які вмить перетворилися на солодкий і ароматний панфорте.
Наш пісний “різдвяний хліб” ми готуємо з інжиру і кураги, з цілими горішками фундуку і мигдалю, приправляємо ароматними прянощами, медом та імбиром.
Італійці вважають панфорте ідеальною парою до справжньої міцної кави.
Ми також пропонуємо замовити пряний смаколик до горнятка ароматної арабіки, в джезві, гейзері чи кавоварці френч пресс.