Ефіопія… Тут проросло перше кавово зернятко. Звідси звичка пити духмяний ранковий напій розійшлася світом. Саме тут існувало давнє королівство Каффа – батьківщина дикої арабіки, яка й досі росте на високих схилах цієї африканської країни.
В Каффі, нині одній з ефіопських провінцій, мифічний пастух Калді випасав своїх кіз, завдяки яким видкрів магію та силу найпопулярнішого напою світу.
Щоправда спочатку африканці кавові зерна жували, потім поєднували з козиним салом і скочували у кульки, аби підтримувати сили під час довгої подорожі пустелею. І лише потім стали варити неперевершено духмяний напій.
Aрабіка, вихована сонцем
Минули віки. Але на кавових плантаціях Ефіопії майже нічого не змінилося.
Кавовий бізнес в країні основний. Хоча на 90% – напівдикий. За славетною арабікою наглядають невеличкі фермерські хазяйства. На маленьких плантаціях її збирають і висушують вручну. При цьому ефіопи докладають мінімум зусиль: вони зривають лише найкращі ягідки, відібрані для них природою. І хоча зерна кави Ефіопія різняться за розміром і не завжди гарні на вигляд, цю каву експерти цінують за складний аромат і дикуватий присмак.
Країна експортує меньше половини кавового урожаю. Місцеві обожнюють каву, і більшу її частину лишають у себе вдома.
На високих схилах ефіопських гір росте лише арабіка. Зерна, висушені на сонці, набувають насиченого смаку з приємними шоколадними і фруктовими нотками. Можливо, тому що на плантаціях, про які піклуються люди, – кава росте поміж бананами та манго.
Найпопулярніші сорти ефіопської арабіки – Сідамо, Харар та Іргашеф, які культивують в однойменних провінціях. Сідамо колись входила до давнього королівства Каффа. Її й досі населює народ сідамо, більша частина якого сповідує християнство. З ефіопськими християнами (коптами) пов’язують одну з найцікавіших легенд про походження кавового напою.
З центральної провінції Іргашеф постачають найвідомішу миту каву (це 10% всього обсягу зерна). А у Харарі росте напівдика арабіка з яскравим сімейним смаком.