У XVII сторіччі землі Північної Африки захопила Османська імперія. Завойовники поділилися з магрибцями власною звичкою пити каву. Але виявилось, що кава, змішавшись з традиціями країн Магрибу (а це Алжир, Туніс, Марокко, Лівія), набула особливого смаку та аромату. Як же готують каву по-магрибські?
Колишні магрибці, а сьогодні марокканці чи мешканці Тунісу, варять каву у джезві. І тричі доводять її до кипіння, але не дають “втекти”. Багато хто з марокканців полюбляють перчити або солити каву, щоб посилити її смак та аромат. Іноді перед приготуванням додають декілька крапель померанцевої води (з квітів апельсину). А у готовий напій додають пучку кориці.
Прянощі Магрибу – п’ять чи сім?
Кавова традиція Марокко підкорила світ духмяним напоєм з сумішшю «п’яти китайських прянощів». Хоча до складу ароматної приправи входять не п’ять, а сім спецій. У Піднебесній, звідки походить рецепт суміші, відомі дві її версії: солодка (з п’яти прянощів) й гостра – з перцем та імбиром.
Вважається, що в старовинну “магрибську суміш” входили: