Гаваї Кона – один з найвідоміших у світі сортів арабіки з Великого Гавайського острова.
Каву тут вирощують з 1820 р., і не зраджували їй ніколи, навіть в часи, коли деякі кавові регіони перейшли на більш прибуткову цукрову тростину.
Кавові дерева Кони ростуть на схилах вулканів – сплячого Хулалаї та діючого Мауна-Лоу. Саме у родючому вулканічному ґрунті і полягає секрет надзвичайного смаку кави, яка має репутацію однієї з найбажаніших та найдорожчих в світі. Додайте сонячні ранки, дощові полудні, поблажливі вітри і ви отримаєте каву з м’яким смаком, легкою кислуватістю, горіховим присмаком та трохи помітною гірчинкою з димним сигарним відтінком, що властивий лише цьому сорту.
Регіон Кона дає 90% врожаю кави Острова, але навіть на Гавайях вона вважається дорогою, тому в Україні чистий сорт арабіки Гаваї Кона можна зустріти не часто, переважно в блендах с більш дешевшою бразильською кавою (але в “Каффі”обсмажують та варять саме чисту Гаваї Кона).
Більшість фермерів, що займаються кавою на Великому острові, – нащадки японських мігрантів. Вони ретельно оберігають репутацію кави Кона, назва якої закріплена за територією, а всі права марки захищені Комітетом OriGin, що знаходиться в Женеві. І за підробку можна опинитися за ґратами. Звісно, це не дає ціні падати нижче бажаного рівня, але й якість кави залишаєтсья відмінною.
Цікаво, що 20 років поспіль на Гаваях проходить Фестиваль кави Кона – де туристи мають можливіть позбирати каву, помилуватися картинами на тему кави, потанцювати і навіть обрати Miss Kona Coffee в трьох вікових категоріях.